בובת הכלבלב של "חיבוקי" הופכת לחלק מטיפול בילדים המאושפזים ברמב"ם

 

באתרי אסון בעולם, בזמן מלחמות וכחלק מהטיפול בטראומה שילדים חווים באירועים הללו, בלטה במיוחד בובת כלבלב עצוב, בעל זרועות ארוכות ומחבקות, שהפכה לסמל. כעת, פרוטוקול ההתערבות "חיבוקי" שזכה להכרה בינלאומית, מגיע לבית החולים "רות" לילדים ברמב"ם והופך, בפעם הראשונה בעולם, לחלק קבוע מתפיסת הטיפול בבית חולים.  

הפיילוט, שהחל לפעול ברמב"ם מספר שבועות לפני מבצע "עם כלביא", התמקד בשתי מחלקות ילדים – כירורגית ילדים (מחלקה אקוטית) וגסטרו ילדים (שירות אמבולטורי), כאשר הטיפול משולב, לראשונה, בכל הפרוטוקולים הרפואיים ולא רק בטראומה נפשית, ומתבצע על ידי צוות הפסיכולוגים, המורים והאחיות של בי"ח "רות" לילדים, בעברית ובערבית. 

בטכס חנוכת הפרויקט ברמב"ם, שהתקיים אתמול (יום ד', ה-9.7.25) נכחו פרופ' מיקי הלברטל, מנכ"ל רמב"ם ונציגי הנהלת ביה"ח, ד"ר אבי ויסמן, פרופ' דניאלה מגן וד"ר אסתי גולן, סגן ראש עיריית חיפה ישראל סביון וברכה סלע מזכיר העיר - נציגי עיריית חיפה, אשר יחד עם בנק הפועלים, מממנים את הפרויקט במרכז הרפואי. עוד נכחו בטכס: פרופ' דן שכטמן, זוכה פרס נובל ויו"ר אגודת הידידים של פרויקט "חיבוקי", לילך אשר טופילסקי, יו"ר דירקטוריון "עמל ומעבר", דליה קורקין מנכ"לית עמותת "עמל ומעבר", ליאורה קליש, מנכ"לית פרויקט "חיבוקי", ד"ר שי חן גל – ממפתחי הפרוטוקול ומכובדים נוספים. בין נושאי הדברים באירוע, בלטה במיוחד ברכתו המצולמת של נשיא המדינה, מר יצחק (בוז'י) הרצוג שתיאר את חשיבותו של הפרויקט עבור ילדים הזקוקים לתמיכה רגשית בעתות מצוקה. 

פרוטוקול התערבות "חיבוקי" (המבוסס על שימוש בבובת כלבלב עצוב וספר ילדים המניע לפעולה) פותח במהלך מלחמת לבנון השנייה על ידי ד"ר שי חן גל, הפסיכולוג הראשי בחברת "עמל ומעבר" ופרופ' אבי שדה וד"ר פלורה מור מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. הפרוטוקול, שזכה להצלחה גדולה, נבחן בשורה ארוכה של מחקרים, אשר הוכיחו את יעילותו הגבוהה בהפחתת ומניעת מצוקה נפשית וחרדה. לצד אלו, נמצא כי עצם החיבוק של הבובה מפעיל תחושת רוגע ומעודד יצירת קשר רגשי, מה שהופך אותה לעזר פשוט אך משמעותי ברווחה הנפשית.

יותר מ-150,000 ילדים בעולם טופלו באמצעות הכלים של חיבוקי: ביפן לאחר הצונאמי, בארה"ב בעקבות הוריקן סנדי,  באוקראינה ופולין בעקבות המלחמה עם רוסיה ובתורכיה לאחר רעידת האדמה. גם בישראל רווית האירועים הטראומטיים, נעשו טיפולים רבים באמצעות הפרוטוקול של חיבוקי לאורך השנים. בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ילדים ישראלים רבים נחשפו לשיטה והיא סייעה, ועדיין מסייעת להם להתמודד עם הזוועות אליהם נחשפו ועם הטראומה שחוו.  כ- 2,500 ילדים מעוטף עזה ועוד 350 ילדים מאשקלון טופלו עם הבובה במרכזי הפינוי השונים בים המלח, אילת, בערבה והיא סיפקה להם מקום של נחמה. 

שלוש קומות מתחת לאדמה – אינפוזיה ובובת כלבלבבחודש יוני השנה, במסגרת מבצע "עם כלביא", טיפלו אנשי "סיירת חיבוקי" ביותר מ-500 ילדים במרכזי הפינוי אליהם הגיעו המשפחות שבתיהם נהרסו. באותם הימים, שלוש קומות מתחת לאדמה, הופעל פרוטוקול "חיבוקי" בבית החולים התת-קרקעי הממוגן ברמב"ם, אליו הועברו כל מטופלי המרכז הרפואי הגדול בצפון, לצד בתי חולים נוספים שהתארחו במתקן. ילדי רמב"ם, שנאלצו לקבל טיפול רפואי תחת התקפות טילים, בזמן מצוקה רגשית קשה וחרדות בלתי פוסקות, זכו למענה רפואי-פיזי, אבל גם פסיכולוגי-רגשי בעזרת בובת "חיבוקי" והמטפלים הפועלים במסגרת הפיילוט."ברצוני להביע את תודתי העמוקה והערכתנו הרבה על פועלכם במסגרת פרויקט "חיבוקי", אשר לו היה חלק משמעותי בהתמודדותו הרגשית של בני, הן בתקופת המלחמה מול איראן והן באירוע רפואי מאוחר יותר", כתבה עדי, אמו של יובל שטופל ברמב"ם באותה התקופה, לצוות המטפל, "אני מרגישה שפרויקט "חיבוקי" אינו רק התערבות טיפולית – אלא שליחות אמיתית, שמגיעה אל הלב ברגעים שהכי זקוקים לכך. תודה על הרגישות, המסירות והאמונה בכוחו של ילד להתמודד – כשנותנים לו כלים פשוטים אך עמוקים". 

גיא גולדשטיין, פסיכולוג קליני בשירות הפסיכולוגי ברמב"ם, מסביר את יתרונות השיטה הטיפולית: "הפרויקט תורם בשני מישורים. קושי מרכזי בעת אשפוז בבית חולים הוא תחושת חוסר השליטה והוודאות - המטופל מחוץ לסביבתו הטבעית ונתון להחלטות של צוותים רפואיים. בנוסף מדובר במרחב של "מבוגרים", כזה שבדרך כלל נטול משחקיות מה שהופך אותו לזר ומרוחק יותר עבור ילדים. 

הפרוייקט מכניס חווייה ילדית של משחקיות, ודרכה נותן לילד חווייה של שליטה בעולמו. הוא מצטרף למגמה בבית החולים "רות"  לילדים של יצירת חוויית אשפוז מוכוונת ומודעת לצרכים הרגשיים של הילדים, מה שמשפיע לטובה על התהליך וכן על הפניות הרגשית להחלמה".

 

 

באנר

600*300

באנר

50*310 

חדשודתי - מקומון לצבור הדתי והחרדי בצפון הארץ

מפת האתר

כאן יכולים להופיע כל מיני קישורים

כאן יכולים להופיע כל מיני קישורים

כאן יכולים להופיע כל מיני קישורים

קישורים חשובים

צור קשר

טלפון: 04-8626336
פקס: 1534-6323582
מייל: ladaat@013net.net   
לכתבים יש לפנות במייל: ladaat1@013net.net​